*Tutorial* Haakkoffertje

Twee tutorials in één week, have I lost my mind?! 😉
Speciaal voor jullie maakte ik vandaag nóg een haakkoffertje (het linker koffertje, de rechter had ik al eerder laten zien) om een tutorial te maken!

Deze keer heb ik gekozen voor een koffertje met uiltjesstofje. Het moest natuurlijk wel een beetje bij de buitenkant van het koffertje passen, dus de keuze stofjes was beperkt. Je zou bijna denken dat ik niet zoveel stofjes heb.

Neem een theetje, een koekje en ga lekker zitten, want ik heb veeeel foto’s gemaakt…
Enne, houd je niet van haken, dan kun je er best een breikoffertje van maken hoor. Of een stofjeskoffertje. Boekenkoffertje, kraaltjeskoffertje, macramé-of kantkloskoffertje. Ik vind het allemaal best!

*Tutorial haakkoffertje*

Benodigdheden:
– koffertje (ik kocht een kartonnen koffertje van Jip & Janneke bij de Hema)
– platte, brede elastiek (Hema)
– fiberfill
– dubbelzijdig plakband
– lint
– D-ringetje, sleutelhaak
– stof
– potlood
– schaar, stofschaar
– karton (bijv. van de achterkant van een schrijfblok)
– naaimachine
– een kopje thee (een koekje of chocolade is optioneel)


Zet het koffertje op je karton en teken de onderkant af. Knip ongeveer 1 cm. binnen het potloodlijntje uit. Zo krijg je een stuk karton wat precies op de bodem van je koffertje past.


Knip een stuk stof uit dat aan alle kanten ongeveer 4-5 cm. breder is dan het karton. Het leuke van deze tutorial is dat je niet zo heel netjes hoeft te knippen, alles wordt toch aan de achterkant van het karton verstopt.


Plak dan dubbelzijdig plakband op het karton, ongeveer 1-2 cm. van de rand (zodat je straks zo weinig mogelijk door het plakband naait).

Vouw dan de stof om en plak het vast. Plak de hoekjes nog extra vast, zodat het mooie hoekjes worden. 🙂


Naai dan op ongeveer 0,5 cm. van de rand rondom. Doe dit met beleid! Ik ben niet verantwoordelijk voor naaimachines die gaan weigeren. 😉 Let op: als je naaimachine niet door karton naait (ik heb een “goedkoop oudje”, die lust bijna alles, maar ik kan me voorstellen dat als je een nieuwe hebt, je dit liever niet doet), dan kun je ook met naald en draad een randje naaien, dit is wel veel werk, omdat je door het karton heen moet prikken. Of je slaat deze stap over.

Beplak de achterkant met veel dubbelzijdig plakband.

En plak hem in je koffertje. Als je stof met bijv. uiltjes gebruikt, let er dan op dat je de stof op zijn kop vastmaakt op het karton. En dus niet zoals ik deed. *kuche*


Teken een stuk karton af voor de binnenkant van de deksel van je koffertje. Plak er fiberfill op met dubbelzijdig plakband en knip deze op maat. Heb je geen fiberfill, dan kan het ook zonder, ik vind het alleen mooier als het een beetje zacht aandoet.


Knip twee stukken stof uit, één met een toeslag van 4-5 cm. aan elke kant en één stuk mag aan de bovenkant wat korter zijn. Hier maak je een zakje van.

Vouw van het kleinste stuk stof de bovenkant om, leg er een stuk elastiek (wat langer is dan je stof) achter en vouw het nog een keer om.
Naai de stof onder het elastiek vast, zodat je een tunneltje krijgt.


Speld dan de elastiek aan de linkerkant vast en rek hem uit. Speld hem dan ook aan de rechterkant vast.


Naai nu aan de bovenkant over de elastiek heen (rek hem uit terwijl hij onder het naaimachine gaat), zo gaat ie rimpelen.

Leg dan je zakje op het andere stofje en speld het links en rechts vast. Naai de zijkanten en de onderkant van het zakje op het stofje. Knip twee lintjes af van ongeveer 10 cm. Eén voor het D-ringetje en één voor de sleutelhaak. Het D-ringetje heb ik aan de linkerkant aan het zakje vastgenaaid en de sleutelhaak rechts bovenin. Houdt met het vastnaaien rekening met het feit dat je ongeveer 4-5 cm. van de stof omvouwt om het karton, naai het dus niet te dicht langs de kant vast.


Leg de stofjes met de goede kant naar beneden. Leg het karton erop met de fiberfill aan de onderkant en plak aan de achterkant rondom dubbelzijdig plakband.


Vouw de stof om het karton heen en plak het vast. Let erop dat je de elastiek genoeg uitrekt, zodat er geen vouwen aan de voorkant zitten. Plak de elastiek nog extra vast.

Naai rondom de stof aan je karton vast. Let erop dat je de lintjes omvouwt, zodat ze op de voorkant liggen en naai ze mee vast.


Leef je aan de achterkant uit met dubbelzijdig plakband. Wees niet te zuinig, het moet ten slotte goed vast blijven zitten. Gebruik je liever lijm, dan kan dat natuurlijk ook.

Plak het geheel in de deksel.

Nu ga je het achterkantje maken, mét een zakje.
Teken de achterkant af op karton, knip het rondom 1 cm. kleiner uit. Knip twee stukken stof uit, met een naadtoeslag van 4-5 cm.


Van één van de stofjes maak je een zakje. Vouw de bovenkant om en nog een keer om. Speld en naai het vast.

Leg het zakje op het andere stofje en naai de zijkant-onderkant-zijkant op elkaar.


Leg het karton op de achterkant van de stof en beplak het met dubbelzijdig plakband.

Je raad het al; vouw de stof om het karton en plak het vast. Maak mooie hoekjes.

En weer onder het naaimachine.

Dan beplakken met dubbelzijdig plakband.


En plak het in de achterkant van je koffertje.

Je kunt je koffertje natuurlijk aanpassen naar jouw wensen: naai er een lintje in, gebruik kam snaps met lintjes om lusjes te maken, naai een bijpassend etuitje voor je haaknaalden, laat de onderkant achterwege als je dat leuker vindt, maak extra vakjes, bevestig er gehaakte bloempjes in… laat je fantasie de vrije loop!

Dan komt nu het allerleukste gedeelte: het inruimen van je koffertje!
Leg er je favoriete wolletjes in, stop je fijnste haaknaalden in het zakje, hang een stitchmarker aan het D-ringetje, stop er een etuitje in, een naaldenmapje, patroontjes, een schaar, een meetlint, enz.

Ga dan met je koffertje in je favoriete stoel zitten, drink je (inmiddels koud geworden) thee op, glimlach en geniet! En ben vooral trots op jezelf!

Ik hoor graag wat jullie ervan vinden en ik zou graag foto’s willen zien van een haakkoffertje wat jij hebt gemaakt!
Enjoy!

55 reacties op “*Tutorial* Haakkoffertje

 1. Wauw, een te gekke tutorial om een koffertje te stofferen voor van alles en nog wat!
  En het leuke is mijn moeder heeft dit vroeger met mij gedaan met een rieten koffertje voor al mijn haarversiersels!
  En ik vind het nog steeds te gek!!
  Heerlijk zo’n deja-vu!!

 2. Wat een leuke tutorial…die ga ik vast een keer gebruiken om een leuk koffertjes te maken!! Heel erg bedankt

 3. Wat een geweldige tutorial! Mag het ook koffie in plaats van thee zijn;) Eerst me andere haakjes afmaken en dan heel heel misschien heb ik dit jaar dan nog wel ergens tijd om deze leuke haakkoffertje te maken *gniffel*

 4. super duidelijke tutorial! ’t is dat ik nog zoveel klusjes heb liggen… voorlopig doe ik het nog maar even mijn haakdoos 😉 maar wel een keigoed idee. ik zal hem op mijn Pinterest board zetten!

 5. Even niet langs geweest ! en wat een lief koffertje heb je weer bekleed ,echt schattig Nicolle .
  ga zo door met al je mooie ideetjes , hoe kom je er weer op !

  Groetjes Van Geertje

 6. Hoi Nicolle, beschrijving is erg duidelijk en het eindresultaat weer prachtig. Jij bent meer van de stofjes en ik wil toch een poging wagen om de binnenkant met haakwerk te bewerken. Wat heb je overigens met de buitenkant gedaan? Daar staat toch een afbeelding van Jip en Janneke.
  Groetjes, Marion (Grecocrochet)

 7. Ik denk niet dat ik me hier aan durf te wagen, maar ik vind je tutorial HE-LE-MAAL geweldig.

  (PS: kun je de bovenstaande reactie verwijderen, dat is mijn oude twitteraccount. Sorry. Mij lukt het namelijk niet.)

 8. Wat leuk dat je dit met ons wilt delen. En inderdaad, je kunt zo’n koffertje voor vanalles en nog wat gebruiken. Leuk voor de kleine kindjes die deze zomer op vakantie gaan. Hun eigen dingetjes erin,,,,,en helemaal klaar voor de vakantie.

  Groet, Agnes.

 9. Ik zag het koffertje in je eerdere blogs al en was meteen verliefd. En laat ik nou nog heel veel kartonnen koffertjes hebben staan? 😀 Eerst wat lopende projectjes afmaken, maar daarna ga ik me hier zeker eens op uitleven!

 10. Een superleukkoffertje en de uitleg is heel duidelijk…ik krijg direkt zin om ook zo’n koffertje te maken.

 11. Wat een geweldige tutorial!! Super zoals je alles op de foto hebt gezet, duidelijker kan niet. Complimenten hoor!
  *gaat op zoek naar koffertje, stofje en plakband*

 12. Wat een geweldige tutorial! Super, al die foto’s die je ervan hebt gemaakt, duidelijker kan niet. Complimenten hoor!
  *gaat op zoek naar koffertje, stofje en plakband*

 13. Wat allerliefst! Dit wil ik heel graag voor mijn kleindochter gaan maken … maar heel handig ben ik niet met de naaimachine … hoog tijd om eens te gaan oefenen! Bedankt dat je dit met ons wilde delen. Ben benieuwd naar je volgende ideetjes!

 14. Wat een geweldig idee, en zo duidelijk omschreven en ter verduidelijking met foto’s toegevoegd, Super!!

 15. Pingback: Gehaakte bloempjes paperclips « Nicollie.nl :: Nicollie's ~Nicx for short~ Blog ::

 16. Pingback: Bovenaan mijn #todolist #haakkoffertje | M@rjolein blogging…..

 17. Echt een geweldige turtorial! Ik heb ook een haakkoffertje gemaakt en ben er echt heel erg blij mee!

 18. Bedankt voor je tutorial, op m’n blog kun je het resultaat van een klein middag freubelen bewonderen.

  Liefs Thea

 19. Ik kan me helemaal voorstellen hiermee bezig te gaan en allerlei variaties te maken.. ook als cadeautje voor kinderen! Super, bedankt.

 20. Auper leuk! En wat moest ik laxhen om je laatse stukje…koude the… Hihi

 21. Super leuk deze tutorial. Ik heb hier nog wel enkele koffertjes liggen die ik eigenlijk weg wou doen, omdat die hier toch maar leeg staan te staan en veel opbergruimte in nemen. Maar nu ik dit hier gelezen heb, zullen die koffertjes dus een 2de leven krijgen. Hartelijk dank hier voor.

 22. Pingback: Dag 911: Afstuderen | Epsiej

 23. Pingback: Koffers | Epsiej

 24. Heb zelf ook een koffertje gemaakt. Ik deed het een beetje anders, op mijn eigen manier, maar heb wel een link geplaatst naar jouw blog, zodat anderen jouw tutorial kunnen volgen als ze er ook eentje willen maken. Jaren geleden heb ik dit ook wel met rieten koffertjes gedaan, de voering naaide ik er dan met de hand in.

 25. Wow die zou ik ook wel willen maken , heb toevallig nood aan een nieuw koffertje , op mijn to do lijstje , inmiddels de tel kwijt ,
  grtjs Emma

 26. Echt super leuk zeg!

  Wat voor naald gebruik je als je door karton gaat?

  Groetjes Corine

 27. Heel erg mooi gemaakt ,lief dat uilen stofje !
  Wens je . Gezegende kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar toe .
  Hartelijke groet van Geertje

 28. Pingback: Haakkoffertje en gevlochten armbanden | Nicollie.nl :: Nicollie's ~Nicx for short~ Blog ::

 29. en wat te denken om deze geweldige koffertjes als geboorte cadeautje te maken.

 30. Ja ze zijn heel leuk voor een kraam cadeautje .
  goed weekend .
  groet Geertje

 31. Ik was graag meteen ingevlogen want ik heb hier toevallig zo’n koffertje staan. Net het zelfde als u heeft. Maar toen ik zag dat er heel veel met naaimachine moest gebeuren moet ik jammer genoeg afhaken. had wel handig geweest. Jammer Groetjes en veel plezier met je Blog Sanne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s